piatok 10. apríla 2009

Kúpa BlackBerry z druhej ruky

Zakúpil som si BlackBerry (ďalej len BB) od známeho. Nakoľko som ho chcel plne využívať, bolo treba ho zaregistrovať u operátora. Nakoľko celý proces u BB nie je vôbec jednoduchý, opíšem ho, snáď niekomu v budúcnosti postup pomôže.

Na registráciu BB potrebujete vedieť jeho PIN a IMEI. Tie sú uvedené na štítku pod baterkou. Pozor na čísla, číslice sa píšu americkým štýlom, preto číslica 1 vyzerá ako I. Toto zistenie ma stálo 2h. Nakoniec som prišiel aj na pohodlnejší spôsob zistenia týchto údajov. Stačí stlačiť a držať Alt a napísať eace. IMEI si treba poznačiť aj s bodkami a PIN je platný s malými písmenami.



Ďalej si treba u operátora zaregistrovať službu BlackBerry Internet E-mail.

Následne na stránke http://www.blackberry.orange.sk/ alebo http://www.tmobilesk.blackberry.com/ zaregistrovať si zariadenie. Tu som narazil na problém, nakoľko predchádzajúci majiteľ si neodregistroval zariadenie u svojho operátora (zariadenie sa registruje pod svojím PIN a IMEI). Moje zariadenie bolo registrované u Orange SK. Nakoľko je celosvetovo len jedna databáza s registráciami, ktorú prevádzkuje RIM (výrobca BB), Orange musel požiadať jeho o vymazanie informácií o priradení zariadenia. Táto žiadosť sa spracúva rádovo v dňoch.

Po zvládnutí registrácie stačí už len v BB zadať meno a heslo a je to vybavené.

Ďalšie možné problémy:
- v prípade problémov vyskúšať v menu položke host routing table položku znovu zaregistrovať
- pýta Vás zariadenie po nečinnosti stále heslo a nemôžete toto heslo vypnúť? Na vine je prísna bezpečnostná politika. Návod ako ju zmeniť je tu.
- rovnako nedostupnosť prehliadača, nemožnosť inštalovať nové aplikácie je záležitosť policy, prípadne service book. Aktualizovaná service book sa dá nechať zaslať cez web Vášho operátora - po prihlásení je tam taká možnosť.

Upozornenie: BB sa snaží neustále pripojiť a synchronizovať so serverom. V prípade, že ste v roamingu, môže byť dátová prevádzka veľmi nákladná. V modeloch 8xxx a novších sa dá v nastaveniach siete dočasne vypnúť dátové spojenie, u starších modeloch to nie je možné. Existuje však vraj upravený firmware pre model 7290, ktorý túto voľbu sprístupní.

Tipy:
- nepliesť si PIN zariadenia s PIN SIM karty, ide o 2 rôzne veci
- ako u Orange tak aj T-mobile sa môžete s dôverou obrátiť na infolinku, dokážu poradiť

Viac informácií nájdete na stránkach operátorov:
http://www.t-mobile.sk/blackberry
http://www.orange.sk/web/pomoc/blackberry/BlackBerry1.html

Žiadne komentáre: